Tips & tricks

Vooroordelen over uitzendbureaus
die niet kloppen

FAVORI-WORKZ-happyfaces21

We merken in de praktijk regelmatig dat er nog een achterhaald beeld over uitzendbureaus bestaat. Afspraken die niet worden nagekomen, minder salaris dan in vaste dienst en behandeld worden als een nummertje, zijn enkele voorbeelden van vooroordelen die niet overeenkomen met de praktijk. In dit blog leggen we alles uit.

‘Via het uitzendbureau kun je alleen tijdelijk of op oproepbasis werken’

Tijdens (telefoon)gesprekken met kandidaten krijgen we geregeld te horen dat kandidaten twijfelen om via een uitzendbureau te werken, omdat ‘ze dan geen zekerheid hebben. Ze zijn bang dat ze tijdelijk ergens komen te werken en vervolgens weer opnieuw kunnen beginnen met zoeken. De markt van nu is echter niet meer de markt van 5 jaar geleden, opdrachtgevers zijn juist op zoek naar vastigheid en zitten daarom niet te wachten op vele wisselingen. Om er zeker van te zijn dat onze opdrachtgevers er ook op deze manier instaan, gaan we van tevoren in gesprek en spreken we deze intenties van beide kanten duidelijk uit. In de praktijk komt het erop neer dat jij, bij goed functioneren, op termijn ook daadwerkelijk in dienst komt van de opdrachtgever. Een baan voor de lange termijn dus.

‘Als ik via het uitzendbureau werk, krijg ik minder betaald’

Kunnen we kort over zijn; nee. Sterker nog, dit mág niet eens. In geen geval. De wet heeft bepaald dat elk uitzendbureau zich aan de inlenersbeloning hoort te houden. Hierin staat bijvoorbeeld beschreven dat iedere uitzendkracht hetzelfde verdiend als de personeelsleden die diezelfde functie uitvoeren binnen het bedrijf.

Maar hoe weet je dan dat wij dit echt niet doen? Simpel, we zijn NEN4400-1 gecertificeerd en worden derhalve tweemaal per jaar gecontroleerd.

‘Als ik via het uitzendbureau werk, word ik geen onderdeel van het team’

Door vooraf langs te gaan bij onze opdrachtgevers krijgen we een helder beeld van het bedrijf. Welke werkzaamheden verrichten zij, hoe is de sfeer onderling en hoe gaan ze met hun personeel om? Hierdoor kunnen wij inschatten of jij als uitzendkracht daadwerkelijk onderdeel wordt van het team. Als wij denken dat dit niet het geval is, zullen we jou hier ook nooit op gesprek laten gaan. Wij willen namelijk dat jij hetzelfde wordt behandeld als de medewerkers in vaste dienst en dus onderdeel wordt van het team.

‘Bij een uitzendbureau ben ik een nummer’

Dat zal bij ons nooit het geval zijn. Wij hechten júíst waarde aan persoonlijk contact en kennen onze uitzendkrachten dan ook bij voornaam. Ook tussendoor houden we contact; een belletje, een appje of gewoon een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor. Of je nu iets te vragen hebt of gewoon even gezellig wil bijkletsen, je bent altijd welkom!