Vacature taal: Wat moet je er mee?

Tips & tricks

Vacature taal: Wat moet je er mee?

Vacature taal

Je leest een vacature en ziet allerlei woorden langskomen waarvan je denkt, wat bedoelen ze er in vredesnaam mee? Typische vacature taal.

En eerlijk is eerlijk; ook in de teksten van Workz kom je ze weleens tegen. Al proberen we ze zoveel mogelijk te vermijden of anders in ieder geval toe te lichten. Over toelichten gesproken, we gaan een aantal van die containerbegrippen uitlichten. Wat wordt er vaak bedoeld met die vacature taal?

Marktconform

Daadwerkelijke betekenis; Het gemiddelde salaris voor een bepaalde functie, afhankelijk van de ervaring die je hebt.

Waarom het wordt gebruikt in vacatureteksten: Bedrijven durven geen salaris benoemen omdat ze )1 bang zijn dat interne collega’s gaan klagen dat ze te weinig verdienen of )2  geen idee hebben welk salaris daadwerkelijk marktconform is.

Oppassen voor: Te laag salaris krijgen. In de praktijk betekent dit namelijk vaak dat degene die de grootste mond heeft of het beste kan bluffen het hoogste salaris krijgt. Als je hier niet goed in bent, krijg je dus automatisch niet waar je recht op hebt.

Duizendpoot

Daadwerkelijke betekenis: Iemand die geen vaste werkzaamheden heeft, maar bijspringt op plekken waar dat nodig is.

Waarom het wordt gebruikt in vacatureteksten: Omdat de leidinggevende op de afdeling eigenlijk geen idee heeft wat voor werk je allemaal gaat doen. Door er een algemeen begrip als duizendpoot neer te zetten, kunnen alle werkzaamheden op jouw bordje worden gegooid.

Oppassen voor: Omkomen in het werk. Doordat je werkzaamheden niet duidelijk zijn, is de kans aanwezig dat je dan van alle kanten wordt gevraagd om ‘even’ bij te springen. Gevolg? Iedereen blij dat jij werk overneemt van ze, maar jij elke avond kapot op de bank.

Dynamische werkomgeving

Daadwerkelijke betekenis: Een werkplek waar een hoop gebeurt. Jij en je collega’s zitten niet de hele dag op dezelfde plek en hebben geen vaste werktijden. Je hebt de vrijheid om het werk op jouw manier te doen.

Waarom het wordt gebruikt in vacatureteksten: Om de daadwerkelijke werkomgeving maar niet te hoeven beschrijven. Het is eigenlijk een grote chaos op kantoor. Iedereen doet maar wat en collega’s hebben geen idee van elkaar wat ze doen en wanneer ze er zijn.

Oppassen voor: Chaos. Je kan je niet rustig focussen op je werk en wordt helemaal gek van alle collega’s die het kantoor in- en uitrennen.

Dit zijn een paar voorbeelden van typische kantoor- en vacature taal. Wil je meer uitleg over bijvoorbeeld de begrippen flexibel, teamplayer of stressbestendig? Bekijk onze contactpagina of bel ons gewoon op en vraag naar Wilfred, hij kan je daar alles over vertellen.