In 7 stappen je sollicitatie voorbereiden

Nieuws

Perfect je sollicitatie voorbereiden;
Zó doe je dat!🙂

Sollicitatie voorbereiden

In 7 stappen je sollicitatiegesprek voorbereiden

Je hebt net bericht gekregen dat je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Maar wat is nu de volgende stap? Wij gaan jou op weg helpen met je sollicitatie voorbereiden, zodat je een grote kans van slagen hebt! Want een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

1.    De vacature zelf
Allereerst is het natuurlijk erg belangrijk dat je weet op wat voor vacature je gesolliciteerd hebt. Neem de tijd om de vacature nog eens door te lezen en maak de koppeling waarom jij geschikt bent voor deze functie.

2.    Bereid je eigen verhaal goed voor
Bereid van te voren voor hoe je jezelf voorstelt en wat je precies over jezelf gaat vertellen. De werkgever wil graag zoveel mogelijk over jou te weten komen. Onderbouw jezelf met voorbeelden. Waarom heb je een bepaalde cursus? Hoe heb je een bepaalde prestatie behaald?

3.    Ontdek waar je goed in bent
Je vaardigheden worden besproken tijdens het sollicitatiegesprek. Maak voor jezelf een overzicht met welke goede eigenschappen je hebt. Denk bijvoorbeeld aan waar je vaak complimenten over krijgt. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan even rond in je vrienden- en familiekring. Hoe zouden zij jou omschrijven?

4.    Ken je zwakke punten
Wanneer de vraag ‘Wat zijn jouw zwakke punten’ wordt gesteld, krijgen veel sollicitanten al lichtelijk paniek. Waarom zou je dat zeggen? Zo verkoop je jezelf toch niet? Maar niets is minder waar. Zorg dat je je zwakke punten kent. Op deze manier laat je zien dat je zelfkennis hebt. Buig je zwakke punten om naar hoe je dit positief kunt gebruiken of laat zien hoe je je hierin kan ontwikkelen. Benoem alleen zwakke punten die relevant zijn voor de functie.

5.    Bereid je voor op mogelijke vragen
Elk gesprek is anders, maar vaak komen er in sollicitatiegesprekken soortgelijke vragen voor. Je kunt je hierop daarom al een beetje voorbereiden. Vragen die vaak gesteld worden zijn bijvoorbeeld:

·         Waarom wil je hier werken?
·         Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
·         Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

6.    Bereid eigen vragen voor
Wanneer jij tijdens het sollicitatiegesprek vragen stelt over de functie of het bedrijf dan kom je geïnteresseerd over. De werkgever ziet dat jij jezelf erin hebt verdiept en dat je geïnteresseerd bent en jij komt meer te weten over de functie of het bedrijf. Een win-winsituatie dus!

7.    Praktische zaken
Zorg ervoor dat je de praktische zaken op orde hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je kleding. Pas je kleding aan op het soort bedrijf waar je solliciteert. Is het een formeel of informeel bedrijf? Maar zorg er ook voor dat je weet op welke locatie je moet zijn en hoe je er kan komen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om op tijd te zijn.

Met deze 7 tips kan jij goed je sollicitatie voorbereiden! We wensen je veel succes 🙂