Tips & tricks

Sollicitatie Tips

Sollicitatie tips

Je mag op sollicitatiegesprek komen. Leuk! Maar wat nu? Hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk maakt? In deze blog geven we je een aantal sollicitatie tips. Niet te uitgebreid, want uiteindelijk is één ding het allerbelangrijkste: Jezelf blijven.

In deze blog:

  1. Bereid je goed voor.
  2. Verdiep je in de functie eisen.
  3. Zorg dat je op tijd bent.
  4. Spreek met twee woorden.
  5. Het belangrijkste: Blijf jezelf.

Tip 1: Bereid je goed voor.

Ga niet onvoorbereid het gesprek in. Zorg dat je weet wat voor soort bedrijf het is. Hoe groot is het, wat zijn de werkzaamheden, hoe komt de sfeer over en wat is de visie van het bedrijf?

Tip 2: Verdiep je in de functie eisen.

Maar verdiep je ook in de functie-eisen, begrijp je al deze eisen en sluiten deze aan bij jouw kwaliteiten? Bedenk voor jezelf ook alvast hoe je kan aantonen dat jij voldoet aan deze eisen en kom met concrete voorbeelden. Door van tevoren na te denken over de vragen die ze kunnen stellen, hoef je tijdens het gesprek niet te zoeken naar een goed voorbeeld en gun je jezelf wat tijd.

Tip 3: Zorg dat je op tijd bent.

Ook niet onbelangrijk: zorg dat je op tijd bent. Of liever nog, plan in dat je een kwartier te vroeg aankomt. Hierdoor heb je de ruimte om vertraging op te lopen of je nog even op te frissen, zonder dat je gelijk te laat bent.  Heel belangrijk, want je krijgt  nooit een tweede kans op een eerste indruk.

Tip 4: Spreek met twee woorden.

Zorg dat je er verzorgt uitziet en wees beleefd. Logisch toch, zou je zeggen? Niet voor iedereen weten we uit ervaring.

Het komt vaak genoeg voor dat een kandidaat onbewust een ongeïnteresseerde indruk maakt. Voorkom dit en vertel met enthousiasme over je kwaliteiten en neem een actieve houding aan. Ga niet onderuitgezakt in je stoel zitten, maar laat je interesse blijken; stel vragen, straal zelfvertrouwen uit en durf het ook aan te geven als je iets niet goed begrijpt. Liever iets vragen dan doen alsof je het begrijpt en onderuit gaan als er wordt doorgevraagd.

Tip 5: Het belangrijkste: Blijf jezelf.

Maar het allerbelangrijkste is dat jij jezelf blijft. Geloof in jezelf en straal dat uit. Uiteindelijk moet het bedrijf een realistisch beeld krijgen van jou als persoon en moet jij ook passen binnen het team. Dit kunnen ze alleen inschatten als jij je niet anders voordoet dan je werkelijk bent. Als je dit wel doet, maken ze wellicht een foutieve inschatting en kom je er naar verloop van tijd achter dat je absoluut niet op je plek zit. Daar heeft niemand wat aan; jij niet, maar het bedrijf ook niet.