(Aanvullend) Geboorteverlof

Tips & tricks

(Aanvullend)
Geboorte verlof

Geboorte verlof

Het geboorte verlof en aanvullend geboorte verlof uitgelegd.

Waar een zwangere vrouw recht heeft op zwangerschapsverlof, heeft haar partner recht op geboorte verlof. Het geboorte verlof wordt ook wel partnerverlof (voorheen vaderschapsverlof) genoemd. Daarnaast heb je ook nog het aanvullend geboorte verlof. Dit wordt geregeld verward met ouderschapsverlof, maar dit is toch echt iets anders. In dit blog leggen we je precies uit hoe alles zit.

Wie heeft er recht op geboorte verlof?
Je heb recht op geboorte verlof als je de partner bent van de moeder van het geboren kindje en je:

- Met haar bent getrouwd
- Geregistreerd partnerschap hebt met haar
- Ongehuwd maar samenwoont met de moeder
- Je haar kind erkend als jouw kind

Op dit moment heeft een homostel dat een kind krijgt via een draagmoeder vaak nog geen recht op geboorte verlof. Meemoeders (lesbische partners) hebben wel recht op geboorte verlof als ze aan 1 van bovenstaande voorwaarden voldoen. Is de draagmoeder getrouwd? Dan hebben beide vaders geen recht op geboorte verlof. Als de draagmoeder niet getrouwd is en één van de twee vaders ook de biologische  vader is en het kind erkend, heeft hij wel recht op geboorte verlof, maar de tweede vader niet. De verwachting is wel dat dit snel gaat veranderen zodat alle type gezinssamenstellingen dezelfde verlofrechten hebben omtrent het krijgen van een kind.

Hoe lang is het geboorte verlof?
Sinds 2019 hebben vaders en meemoeders (lesbische partners) na de bevalling recht op één week geboorte verlof waarin ze 100% loon doorbetaald krijgen. Als je fulltime werkt, krijg je een volledige week geboorte verlof. Werk je bijvoorbeeld drie dagen dan krijg je drie dagen geboorte verlof.

Hoe vraag je geboorte verlof aan?
Dit vraag je aan bij je werkgever, dit kan mondeling maar ook schriftelijk. Je werkgever mag je aanvraag voor geboorte verlof nooit weigeren. Wel is het handig om het geboorte verlof tijdig aan te vragen. Vaak weet je niet precies wanneer de baby geboren gaat worden, maar je kan al wel met je werkgever bespreken hoe je het verlof wil opnemen. Doe je dit in 1 keer aansluitend op de geboorte of verspreid je dit over een langere periode?

Wanneer moet ik mijn geboorte verlof opnemen?
Binnen 4 weken na de geboorte. Je hoeft je geboorte verlof dus niet direct na de geboorte op te nemen, maar mag dit ook later doen. Er zit hierin geen verschil tussen een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling. Moet je baby nog een tijdje in het ziekenhuis blijven na de bevalling dan verschuift deze 4 weken periode niet.

Aanvullend geboorte verlof
Als partner heb je sinds 1 juli 2020 ook recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorte verlof. Je kan er hierbij ook voor kiezen om het aanvullend verlof slechts gedeeltelijk op te nemen, bijvoorbeeld 3 i.p.v. 5 weken. Hier geldt hetzelfde als bij het geboorte verlof; vijf weken is vijf maal het aantal uur wat jij per week werkt. Je kan het aanvullend geboorte verlof pas opnemen op het moment dat je je geboorteverlof volledig hebt opgenomen

Het aanvullend geboorteverlof dien je schriftelijk aan te vragen bij je werkgever. Geef duidelijk aan hoeveel verlof je wil opnemen en of je het volledig aansluitend op de geboorte wil opnemen of het wil spreiden.

Wanneer moet ik mijn geboorte verlof opnemen?
Binnen 6 maanden na de geboorte. Je kan er dus ook voor kiezen om het op te nemen nadat het bevallingsverlof van je vrouw of vriendin voorbij is. Het aanvullend geboorte verlof is geen salaris, maar een uitkering ter hoogte van 70% van je dagloon. Je werkgever vraagt dit aan bij het UWV en zij betalen dit uit aan jou. Bij Workz helpen we je hierbij, zodat je zeker weet dat alles snel en goed gebeurd.

Ik hoop dat zo alles omtrent het geboorte verlof en aanvullend geboorte verlof helemaal duidelijk is voor jou. Mocht je toch nog vragen hebben, kan je altijd contact met ons opnemen!

Midden Engweg 4a

3882 TT Putten

0341 700 249